Ny e-handelslag förändrar kreditbetalningar online

Lagstiftningen gäller from 1 juli.

E-handlare och betalleverantörer blir nu ansvariga att säkerställa att betalalternativ som kort- och direktbetalning visas före faktura och delbetalning, dvs betalning mot kredit.

Lagen träder i kraft 1 juli 2020 som ska skydda och bidra till att hushållen minskar sin skuldsättning genom att alla onlineköp som görs mot kredit måste vara ett aktivt val. Riksdagen klubbade igenom lagen i slutet av mars, och syftet är att slutkunder inte ska ta impulsiva krediter för att finansiera köp av varor eller tjänster online och därmed också minska konsekvenserna som härrör ifrån det.

Sedan 2008 har konsumtionslånen i Sverige ökat med hela 103 procent. Enligt en rapport utgiven av finansinspektionen 2019 har lånen stigit med i snitt 7 procent per år. Lån till konsumtion utgör 18 procent av hushållens totala skulder. Sett till räntekostnader och skuldbetalningar står konsumtionslån utan säkerhet dock för en större andel av de totala betalningarna än till exempel bolån, med anledning att både räntan och amorteringstakten är högre. Det är med den bakgrunden som riksdagen har beslutat om lagändringen.

”Observera att den nya lagen gäller i de fall slutkunden är en konsument, ej företag. Starwebs e-handlare kan själva både sortera och presentera sina önskade betalsätt i e-handeln.” säger Johan Lindstedt, VD på Starweb.

 

Lagändringen möts av kritik från flera håll

Både e-handlare och betalleverantörer har ställt sig kritiska till att lagändringen kommer att lyckas dämpa hushållens skuldsättning. Det finns flera debattartiklar i finanspressen där betalleverantörer menar att lagändringen inte tydligt belyser skillnaderna på delbetalning med hög ränta, en faktura med avgifter eller om konsumenten väljer att använda ett kreditkort som betalas månadsvis. Istället uppfattas lagen som ett sätt att motarbeta fakturan som betalningsmetod till förmån för kortbetalningar, något som kan leda till ett försämrat konsumentskydd eftersom riskerna för kortbedrägerier troligtvis ökar.

 

Vad innebär lagändringen för Starwebs e-handlare?

Rent praktiskt betyder lagändringen att från och med 1 juli ansvarar betalleverantörerna Klarna / Svea / DIBS för att deras snabbkassor inte presenterar kreditalternativ som förstahandsval för konsumenter. Det ansvaret ligger hos dem.

Som e-handlare har du ett ansvar att själv sortera om dina betallösningar ifall ni erbjuder andra betalsätt än snabbkassan till konsumenter. Swish, debitkort (alla kort som är kopplat till bankkonto), direktbetalning etc som innebär att pengarna dras direkt får lov att ligga förhandsvalt men inte betalsätt mot kredit såsom fakturan delbetalning och kreditkort till konsumenter.

Enligt lagen räcker det med att det förvalda betalalternativet valet är någon form av direktbetalning, därefter gör man ett aktivt val för att byta betalsätt även om en kreditbetalning har plats nummer två.

”Vi förstår riksdagens ambition att minska hushållens skuldsättning, som har ökat i takt med att utbudet och möjligheten att handla online har blivit större. Samtidigt tror vi inte att nuvarande lagändring uppnår den önskade effekten. Personer med hög skuldsättning är oftast väldigt medvetna om det, och att göra ett klick mer för att betala mot faktura förändrar sannolikt ej utfallet. Det ska bli intressant att se utvärderingen längre fram. Starweb är bra på att anpassa sig efter nya förutsättningar, viktigast av allt är att vi fortsätter jobba med våra handlare så att de kan leverera trygga och smidiga kundupplevelser i sina butiker. E-handel handlar inte bara om kassan, utan hela kundupplevelsen med rätt ekosystem i e-handeln.” säger Johan Lindstedt, VD på Starweb.