Nathalie Martineau
Marknadsförare
April 12, 2023
3 min

Google Analytics 4 – vad är det och varför bör du ha det i din e-handel?

Google Analytics är ett kraftfullt verktyg som kan användas för att spåra och analysera trafiken och användarbeteendet på en webbplats. Genom att använda dig av Google Analytics kan du som e-handlare få värdefulla insikter om dina kunders beteenden och preferenser, vilket i sin tur kan hjälpa dig att optimera din butik och på så sätt öka försäljningen. Den nya versionen, Google Analytics 4 (GA4), kommer med en rad olika funktioner och verktyg som kan vara användbara för dig som e-handlare. I den här artikeln kommer vi gå igenom kort vad Google Analytics 4 är och varför du borde använda det till din e-handel. 

Vad är Google Analytics 4?

Kort förklarat – Google Analytics 4 är den senaste versionen av Google Analytics. Det är med andra ord en uppdatering av Universal Analytics, som sedan länge har varit det mest använda analysverktyget för e-handel. En nyhet för GA4 är dess nya användargränssnitt, vilket skiljer sig en hel del från föregångaren Universal Analytics. Däremot är den största skillnaden hur de olika verktygen hanterar datan. 

En av nyheterna i GA4 är att det fokuserar mer på händelser, istället för visningar, vilket innebär att datan spåras som händelser som kan ha betydelse för ditt företag. Det kan innebära allt från ett klick på en knapp till att en kund lägger en produkt i varukorgen – eller en konvertering. 

Varför ska du använda Google Analytics 4 till din e-handel? 

I och med att Universal Analytics snart kommer stängas ner permanent är det hög tid att börja utforska Google Analytics 4. Nedan presenterar vi några av de användningsområden du som e-handlare har nytta av. 

Bättre och tydligare datahantering

En av de främsta fördelarna med Google Analytics 4 är dess datahantering. Fokus ligger på att följa händelser, som ger dig en mer komplett bild av kundernas interaktioner på din hemsida. Det i sin tur leder till att du bättre kan förstå hur kunderna beter sig, vilket kan hjälpa dig att optimera och förbättra butiken för bättre konverteringar. 

Starkare analys av kundernas beteende 

Ytterligare en fördel med Google Analytics 4 är att du får en bättre analys av kundbeteenden. Tack vare händelsespårning kan du se hur kunderna agerar på din hemsida och vilka steg de tar som leder till en konvertering. Utöver det kan du även se hur länge kunderna stannar i din butik och vilka sidor som är mest populära. Det är data du därefter kan använda för att förbättra kundernas upplevelse. 

Bättre integration med Googles andra verktyg

Google Analytics 4 har också en bättre integration med andra Google-verktyg, som exempelvis Google Ads och Google Tag Manager. För dig som har en e-handel innebär det att du kan få en mer komplett bild av företagets prestationer. Dessutom får du bättre underlag för hur din marknadsföring påverkar dina konverteringar. 

Vi hoppas du fått en lite bättre förståelse för vad Google Analytics 4 är och hur det kan hjälpa dig att ta din e-handel till nästa nivå. Om du skulle vilja veta mer om vad Google Analytics 4 är eller hur du kan jobba med digital analys generellt kan du kontakta oss.

Fler inlägg