Starweb
March 6, 2023
2 min

Hur vet man om en e-handel är pålitlig?

Funderar du på att handla online men är osäker på om affären är seriös och går att lita på? Vad är det egentligen som gör en e-handel pålitlig? Genom att titta närmare på några speciella saker kan du avgöra om det är tryggt att handla från dem.

Faktorer som indikerar en pålitlig e-handel

Det finns en rad olika faktorer som får en besökare att avgöra om en e-handel är pålitlig eller inte. Nedan listar vi några konkreta exempel som kan inge en större känsla av trygghet.

Vilka är villkoren?

Det ska alltid vara möjligt att hitta köpvillkor på sidan. Där kan du se vad som ingår i priset och vad som gäller till exempel vid öppet köp eller reklamation. Finns det ingen bytesrätt eller möjlighet till reklamation, eller om de tar ut en större avgift för att behandla den sortens ärenden är det också ett varningstecken, detsamma gäller om det inte finns köpvillkor på sidan. För det mesta är priser inom e-handeln inklusive moms och fraktkostnaden tillkommer i kassan. Du ska normalt ha bytesrätt och alltid ha rätt att reklamera en vara.

Finns det kundtjänst?

Kundtjänst är ytterligare en indikator på en pålitlig e-handel. En annan sak du kan kolla efter är om det finns möjlighet att kontakta kundtjänst. Du kan testa att ringa eller öppna en chatt för att se så att någon verkligen svarar. Utan kundtjänst blir det svårt att få hjälp om det blir några problem med en beställning.

Vad tycker andra?

Ett av de lättaste sätten att se om en affär online går att lita på är att läsa andras omdömen. Där kan du se vad andra tycker om det de köpt och om servicen, och på det sättet kan du se om det verkar tryggt att handla där. Det kan vara bra att tänka på två saker när du läser omdömen. Det ena är att alla kan skriva online – även de som har affären. Därför kan det finnas positiva recensioner som inte är äkta. Det andra är att människor oftast skriver när de är besvikna och arga, och att den känslomässiga reaktionen inte alltid är i proportion till det som hände. Det gör att det kan vara bra att läsa själva recensionerna och själv se vad du tänker om det som beskrivs.

Funderar du på att starta e-handel?

Om du går i tankarna att starta upp en egen e-handel, eller bara vill veta mer om Starwebs produkt, är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig sätta upp en pålitlig e-handel.

Fler inlägg