Starweb
March 2, 2023
1 min

Hur många svenskar e-handlar varje vecka?

Allt fler väljer att handla via internet istället för att personligen besöka butiker – faktum är att hela 89 procent av befolkningen över 18 år e-handlar, och 94 procent av den del av befolkningen som använder internet. Men har du funderat på hur ofta det är folk i Sverige faktiskt köper saker på internet?

Hur många svenskar e-handlar?

Det enkla svaret är att en av fyra i Sverige handlar på internet varje vecka, medan cirka åtta procent handlar mer än en gång i veckan i genomsnitt. Vissa grupper handlar dock mer eller mindre än andra – till exempel e-handlar folk födda på 60-talet och senare klart mycket mer än folk födda tidigare; de som bor i större städer e-handlar mer än de på landsbygden; och de som är födda i Sverige handlar mer än utlandsfödda.

Vad folk köper varierar också lite mellan olika grupper, men några av de största kategorierna som svenskar köper på internet är kläder, smink, läkemedel och elektronik. Mat säljs inte i lika stor utsträckning online, till viss del för att folk ofta vill kunna se matvarorna framför sig och inte vill riskera att de blir dåliga innan de har levererats.

Varför e-handlar vissa inte?

Vissa väljer att inte e-handla, eller drar sig för att göra det. En vanlig anledning – särskilt bland äldre – är att tekniken upplevs som alltför svår att hantera, och en annan är rädsla över att bli lurad. Känner du så är det alltid bra att kolla upp omdömen för både varan och återförsäljaren, och att undvika butiker som inte är väletablerade eller som andra har haft negativa upplevelser hos. Särskilt viktigt är detta vid köp från privatpersoner, till exempel via annonssidor som Tradera och Blocket, men det skadar aldrig att ta sig en extra titt när du inte känner till och litar på den som säljer en produkt.

Fler inlägg