Sökmarknadsföring: En del av marknadsföringspusslet

Annonsörer blir mer och mer kunniga när det gäller betald sökmarknadsföring, och detta ökar kostnaden per klick (CPC) och kostnaden för kundförvärv (CAC) i kanalen för de flesta annonsörer. Så när vi pratar om Sök med våra kunder uppmuntrar vi dem att ta en helhetssyn och tänka på Sök som en del i det övergripande marknadsföringspusslet. Det hjälper till att maximera avkastningen för portföljen av kanaler som hanteras och förhindrar att företag förlitar sig för mycket på någon specifik kanal eller möjlighet.

När detta har gjorts kan fokuset sedan flytta till hur företaget kan utnyttja betald sökmarknadsföring för att driva tillväxt i företaget.

 

Finjustera budskapet

Effektivitet i sökmarknadsföring är mestadels en funktion av två faktorer:

 1. Betala rätt pris för en användare / sökord: Detta kommer i form av ert bud och inriktningsalternativ.
 2. Meddelanden och upplevelsen på landningssidan.

På meddelandefronten finns det i två former: Relevans och innovation. För att vara relevant ska din annonstext anpassas till sökfrågan. Om jag till exempel söker efter ”engelska barnböcker”, är det mer troligt att jag klickar på en annons som innehåller orden ”engelska barnböcker” än bara en generisk bokannons.

När det gäller innovation handlar det om att skilja er annons och företag från mängden med innehåll som bombarderar användare när de gör en Google-sökning. Så även om ni vill se till att era meddelanden har anpassats till varumärket och era produkter, vill ni också lägga till något unikt för att få användarens uppmärksamhet.

 

Använd long tail sökord

Att konkurrera om stora trafikgenererande sökord som ”vardagsrums lampa” kommer att vara svårt på grund av de oöverkomliga höga CPC: erna och den höga varumärkesmedvetenhet som troligen behövs för att vinna klicket (om din annons har turen att visas). Å andra sidan kommer long tail sökord som ”stor bambu lampa för vardagsrum” att ha lägre total sökningstrafik, såväl lägre CPC som ett resultat av mindre konkurrens från färre annonsörers deltagande. Detta innebär att annonsörer som kan bygga ut och lämpligt rikta in sig på stora volymer med long tail sökord kan fånga mycket trafik som inte skulle vara tillgänglig om samma budget investerades i ”vanliga sökord”. Detta skulle resultera i mer potentiell försäljningsvolym med samma nivå av utgifter, vilket innebär lägre CPA.

 

Anta inte – Testa allt

Ert resultat i Google Shopping eller sökkampanjer kommer att påverkas av flera faktorer (några är listade nedan):

 • Kampanjinställningar
 • Annonsupplevelse
 • Upplevelse av landningssida
 • Kostnad för trafik
 • Varumärke
 • Produkt
 • Pris

På grund av den unika karaktären hos flera av punkterna ovan, kan ingen – ingen byrå, ingen annonseringsplattform, inte ens Google – berätta för er hur de kommer att prestera i någon kanal tills ni börjar testa. Ibland kan data överraska er, så var öppna för att testa olika möjligheter.

Och medan ni testar, vill ni utnyttja alla möjligheter att förbättra prestandan. För Google Shopping, skapa ett optimerat shoppingflöde som innehåller detaljerad information för att öka sannolikheten för att konvertera. För sökordsannonsering, se till att ni använder den bästa annonsupplevelsen för sökorden i ert konto. Använd kampanjinställningar och budstrategier som är anpassade till era mål.

Och slutligen, testa allt: Testa Google Shopping, testa sökannonser, testa Facebook – se var ni får bäst resultat och använd sedan det för att ta beslut om er budget. Låt informationen prata. Låt inte intuition driva beslut. Till exempel, om ni spenderar 1000 kr för att skaffa en kund med sökannonser och ni kan skaffa en kund för 500 kr på Facebook, finns det ingen anledning att spendera så mycket av er budget på sökmarknadsföring. Var öppen och testa allt så att ni kan få ut så mycket som möjligt av er annonsbudget.

 

Slutsats

 • Skräddarsy ditt meddelande – Skriv annonstext som är skräddarsydd för användaren och deras sökfråga
 • Ta reda på detaljerna – Använd beskrivande sökord med long tail för att undvika masskonkurrens och förbättra kostnad per konvertering.
 • Följ din kundlivscykel – Spåra dina kundkohorter efter sökord och se vilka sökord som får in kunder med högre livslängd.
 • Testa allt – Annonsutgifter per kanal är mycket individuellt. Testa och optimera annonser överallt innan ni bestämmer rätt mix för er budget.

Vill ni komma igång med Google Ads eller har du varit igång ett tag och vill optimera era resultat? Ansök om en kostnadsfri konsultation med Starweb, ni får svar på era frågor och funderingar samt expertrådgivning. Ansök idag så kontaktar vi dig.