Hur kan ehandlare gynnas av affliate marknadsföring?

Affiliate marketing kan för många vara en marknadsföringsmetod som är svår att förstå sig på, men sanningen är att metoden inte är så komplicerad som den låter. I Sverige kallas det för affiliatemarknadsföring och enkelt förklarat kan man säga att prestationsbaserad marknadsföring som vanligtvis sker digitalt och med hjälp av internet.

Vad är affiliate marketing?

Konceptet i sig är väldigt simpelt och byggs upp med hjälp av ett partnerskap mellan två parter. En affiliate är en person eller publicist som gör det möjligt för företag att sprida sitt varumärke eller sina annonser i sitt eget innehåll, t.ex. på en blogg, via e-mail eller vouchersajter. Annonsören eller företaget betalar sedan affiliaten för placeringen av innehållet. Det spelar ingen roll om det är ett redaktionellt innehåll som ska publiceras, cashback eller rabattkoder. Betalningen utgår varje gång en läsare (kund) klickar sig in på annonsen eller varje gång ett klick leder till försäljning.

Fördelar med affiliates

Det går inte att sticka under stol med att affiliate marketing är ett mycket effektivt och prisvärt alternativ till klassisk marknadsföring. Metoden passar för både mindre och större företag som vill nå ut till sin målgrupp och öka varumärkeskännedomen.

  • Du behöver endast betala för effekten av din marknadsföring och slipper således lägga ut stora summor pengar på olika kampanjer och reklamannonser.
  • Till skillnad från många andra marknadsföringsmetoder innebär affiliate marknadsföring en mycket låg risk. Metoden lämpar sig således utmärkt för mindre eller nystartade företag som vill säkerställa att marknadsföringen faktiskt leder till riktigt köp.
  • Affiliate gör det möjligt för dig att öka din varumärkeskännedom. Människor föredrar att handla från butiker eller från varumärken som de redan känner till, eftersom det inger en känsla av trygghet. Med affiliate marketing kan du se till att arbeta med en publicister som riktar sig till samma målgrupp som du har för att på så vis bygga upp en relation.

Något du inte visste: Många affliates har stora epostnätverk där dom sprider runt ditt varumärke genom så kallad e-postmarknadsföring.