OSS momshantering i Starweb. Är du redo för EUs nya momsregler?

Driver du e-handel och säljer till privatpersoner inom EU? Då har du säkert hört om EUs nya momsregler som ska göra e-handeln inom EU smidigare och förtydliga regelverket för företag inom distanshandel.

1 juli 2021 införs nya momsregler i EU. Om din totala försäljning till konsumenter i andra EU-länder överstiger 99.680 SEK (10.000 EUR) per 12 månader så påverkas du av det nya regelverket.

Systemet kallas One Stop Shop (OSS) och berör alla företag vars försäljning till konsumenter i EU överstiger 10.000 EUR. De nya reglerna ska förenkla och klargöra regelverket men samtidigt ställer det högre krav på den enskilda e-handlaren.

 

Om ovan gäller för dig, tänk på att:

  • Redovisa momsen per EU-land till svenska Skatteverket via OSS-deklaration (exkl. Sverige).
  • Betala EU-moms till Skatteverket. De fördelar sedan hela beloppet till respektive EU-land.
  • Säkerställa att både e-handel och affärssystem (ERP) har stöd för att hantera olika moms per produkt och EU-land, så att det blir rätt moms vid försäljning. Samt att du i ERP kan bokföra och redovisa momsen för varje EU-land.

 

Förbered dig för EUs nya momsregler redan idag!

Starweb har många års erfarenhet av att hjälpa e-handlare, både nationellt och internationellt. Med Starwebs e-handelsplattform integrerat till ditt ERP administrerar du internationell moms vid försäljning till konsumenter både inom EU och utanför EU. För att ditt företag ska kunna hantera kraven från EU och Skatteverket krävs stöd för internationell momshantering inkl. OSS EU-moms i e-handelsplattformen.

  • E-handelsplattformens ansvar kring OSS är att debitera rätt momssats baserat på vilket EU-land köparen befinner sig i. Det gör du i Starweb admin genom att lägga in enskilda momssatser per land och i vissa fall per produkt. Det ingår i Starwebs plattform i butiksstorlekarna Plus, Premium, Platinum, medan fullständig internationell multivaluta försäljning ingår i butiksstorlekarna Premium och Platinum – det kostar dig inte ens något extra!
  • ERP ansvar kring OSS är att sammanställa momsrapporten till Skatteverket. För att det ska fungera krävs att Starweb är integrerat med ert ERP, då skickar vi vidare orderinformationen dit. Affärssystemen Specter, Visma Administration, Fortnox har stöd för OSS, med olika momssatser per produkt/valuta i e-handelsorder. OSS är oftast en tilläggstjänst i ERP.

Läs mer om internationell multivaluta och OSS hos Starweb.

 

Information från Skatteverket och EU

Obs! Alla detaljer från Skatteverket är ännu inte är offentliggjorda kring OSS. Därför bör varje företag undersöka vad som gäller för just deras företag då justeringar sannolikt sker. Detta inlägg är endast avsett för informationsändamål och ska inte betraktas som juridisk rådgivning.