E-handelsmarknadsföring och digital marknadsföring är inte samma sak

E-handelsmarknadsföring

När nästan all marknadsföring sker online kan det bli svårt att skilja mellan olika typer av digital marknadsföring och vilket syfte det tjänar.

Ta till exempel e-handelsmarknadsföring – vad är det och hur kan det jämföras med metoder som sociala medier, content marketing, sökmotorer och e-postmarknadsföring?

E-handelsmarknadsföring och digital marknadsföring är inte samma sak. E-handlare kan använda alla ovanstående digitala kanaler för att marknadsföra en produkt och få sin verksamhet att växa.

Denna marknadsföringsguide för e-handel kommer att utforska:

  • vad är e-handelsmarknadsföring?
  • vilka kanaler används för e-handelsannonsering
  • olika typer av e-handelsmarknadsföring
  • strategi för e-handelsmarknadsföring

 

Vad är e-handelsmarknadsföring?

E-handelsmarknadsföring är handlingen som driver medvetenheten mot ett företag som säljer sin produkt eller tjänst online.

E-handlare kan använda sociala medier, digitalt content, sökmotorer och e-postkampanjer för att locka besökare och underlätta köp online.

Innan vi dyker ner i detalj om vad e-handelsmarknadsföring är och hur man implementerar en egen strategi, låt oss granska definitionen av e-handelsannonsering och reklamens paritet med marknadsföring för ett e-handelsföretag.

 

E-handelsannonsering

På samma sätt som annonsering hamnar under paraplyet marknadsföring, hamnar e-handelsannonsering under e-handelsmarknadsföring – och när det används på rätt sätt kan e-handlare nå sin målgrupp mer effektivt, öka konverteringar och förbättra varumärkesmedvetenheten.

Som nämnts i vår definition ovan handlar e-handelsmarknadsföring om att öka medvetenheten och åtgärderna mot din produkt eller tjänst.

Medan e-handelsannonsering är de metoder genom vilka du faktiskt marknadsför din produkt. När det gäller marknadsföring och försäljning online eller e-handel kan dessa annonser komma i form av text, banner och videoannonser.

Poängen här är att e-handelsannonsering är en mycket effektiv metod att implementera när du utvecklar din marknadsföringsstrategi.

Låt oss nu återgå till vår djupgående diskussion om e-handelsmarknadsföring.

 

Typer av e-handelsmarknadsföring

För att ge dig lite mer kontext kring hur en e-handelsmarknadsstrategi kan se ut ska vi undersöka de största marknadsföringskanalerna. Vi ska också titta på hur du skulle kunna använda dem själv för att få din e-handel att växa.

 

Sociala medier

Sociala medier är en integrerad del av samhället och våra liv:

Ca 83% av svenskarna använder sociala medier
vi spenderar i snitt 2 timmar om dagen på sociala medier
Varumärken, organisationer och växande företag använder dagens mest populära sociala medier för att kommunicera med sin målgrupp och för att dela innehåll som målgruppen är intresserad av.

E-handlare kan göra samma sak men kampanjerna kan se lite annorlunda ut och alla sociala medier kanske inte passar dina behov.

E-handeln är visuell – framgången på sociala medier är därför en reflektion av hur bra du använder bilder för att få uppmärksamhet och trafik till produkterna.

 

Content marketing

När du hör “content marketing” kanske du tänker på bloggning och videomarknadsföring – content som ska förbättra din rankning i sökmotorer och besvara frågor relaterade till din bransch. Men om du säljer en produkt online, behöver du verkligen artiklar och videor för att generera transaktioner? Det gör du verkligen.

Här är några sätt att använda innehåll för att marknadsföra din e-handel:

 

Skriv bättre produktbeskrivningar

Optimera dina produktsidor för korta, produktstyrda sökord som innehåller produktens namn. Om du till exempel säljer träleksaker är det troligt att en Google-sökning efter “lastbil trä” kommer att visa produktsidor som dina om du har inkluderat den termen på sidan.

Se också till att dina sidtitlar, rubriker och bild-alt-text också har dina sökord så att sökmotorer som Google ska kunna visa din e-handelsbutik för rätt fråga.

 

Skriv relevanta blogginlägg

Att skriva blogginlägg kan vara mycket effektivt, så länge inläggen attraherar rätt personer till webbplatsen. Om du till exempel driver en heminredningsbutik online kan du skriva blogginlägg om “hur man planerar hemrenoveringen”, “vilka färger lämpar sig bäst för sovrum”. Syftet är att attrahera alla som är i tankarna med att renovera hemma oavsett var de befinner sig i planeringsprocessen.

 

Skriv artiklar för andra webbplatser

Gästartiklar kan placera din e-handel och dina produkter framför relevanta målgrupper (ofta gratis). Gästartiklar hjälper också din e-handel att få högre domain authority vilket signalerar till sökmotorer att du har en pålitlig webbplats.

Du måste söka efter webbplatser som rankar för sökord relaterade till din produkt. Ibland behöver du inte ens skapa ett helt inlägg. Om en webbplats redan har ett relevant inlägg, erbjud att utöka det genom att tillhandahålla ytterligare innehåll, som en video eller infografik med en länk till din webbplats.

 

Ladda upp produktrelaterade videor på YouTube

YouTube har över en miljard aktiva användare … chansen är att din målgrupp finns där någonstans. Det är också den näst största sökmotorn efter Google. Använd ofta sökta söktermer för att bestämma dina ämnen, dela sedan videor som är relaterade till din produkt och hjälpsamma för din målgrupp.

Detta är också ett utmärkt alternativ för videor som visar nuvarande kunder eller blivande hur man använder din produkt – vilket ökar kundnöjdheten och bygger långsiktiga relationer med webbplatsbesökare.

 

Sökmotormarknadsföring

Sökmotormarknadsföring (SEM) är ett samlingsbegrepp för både sökmotoroptimering (SEO) och annonsering i sökmotorer (PPC):

  • SEO förlitar sig på din kunskap om Googles rankingalgoritm för att optimera innehåll.
  • SEM involverar PPC-kampanjer, display-kampanjer eller produktannonser som Google Shopping.

På Google garanterar PPC-kampanjer att potentiella kunder ser en länk till din sida när de använder söktermer som matchar villkoren för din kampanj. Men eftersom du betalar Google varje gång en person klickar på ditt resultat bör utdelningen vara hög.

Det är därför e-handelsmarknadsförare ofta skapar ett Google Ads-konto och marknadsför sina produktsidor genom PPC-kampanjer. Kampanjen sätter sökarna rätt framför företagets produkt vilket ökar sannolikheten att sökaren kommer att göra ett köp.

 

E-postmarknadsföring

E-postmarknadsföring är en av de äldsta formerna för digital marknadsföring och det är fortfarande viktigt för e-handelsmarknadsföring.

Det bästa med e-postmarknadsföring är att det kan automatiseras. Automatisering innebär att du kan skapa en framgångsrik drip-kampanj för prenumeranter som är segmenterade och bara låta din e-postkampanj göra sin magi. Ett utmärkt verktyg för e-postmarknadsföring och automation som vi själva använder är HubSpot.

Trots det är det viktigt att du är noggrann med din e-postlista så att du behåller förtroendet bland dina potentiella kunder. I en tid då datapolicyn ligger högt på en internetanvändares prioriteringslista är inte alla kommersiella e-postmeddelanden välkomna i användarens inkorg.

Marknadsförare måste vara försiktiga när och hur de lägger till kontakter i deras e-postlista.

 

Influencer Marketing

Influencer-marknadsföring fokuserar på personer eller varumärken som påverkar din målmarknad. Termen används vanligtvis för att beteckna Instagram-konton med flera tusen följare men det kan också betyda en kändis eller gemenskap som din målgrupp följer eller tillhör.

Influencers samlar människor som känner, gillar och litar på dem. Det är därför lätt för dem att få uppmärksamhet kring din produkt genom en rekommendation eller “sponsrat inlägg.”

 

Strategi för e-handelsmarknadsföring

Nu när du vet mer om e-handelsmarknadsföring ska vi försöka sammanställa allt och titta på några tips för att skapa en framgångsrik marknadsplan för din e-handel.

 

Sätt mätbara mål

Beroende på din bransch, plats, verksamhetsstorlek och en mängd andra faktorer finns det utgångspunkter du kan använda för att mäta dina mål mot – dessa utgångspunkter är branschens riktmärken.

Överväg mål som webbplatsbesök, klickfrekvens, konverteringsfrekvens och konverteringskostnad och jämför dem med andra e-handelsföretag inom ditt område.

 

Dela upp din strategi i små taktiker

När du bygger ut en marknadsföringsplan för din e-handel finns det flera vägar du kan följa. Det kan vara frestande att jaga alla men det är ett säkert sätt att inte vara effektiv på någon av dem.

Vi rekommenderar att du först fokuserar på ett par nyckelstrategier som du tror kommer att få mest avkastning – och är de mest tillgängliga för dig – och skapa en plan för varje.

Säg till exempel att du bestämde dig för att du ville fokusera på en betald strategi för att driva användare till din butik. Några av dina action-points skulle vara:

  • ställa in ett Google Ads-konto
  • bestämma din annonsutgift
  • skapa en annonsgrupp baserad på dina huvudsökord och övervaka ditt konto dagligen.

 

Slutsats

E-handeln har flera marknadsföringsverktyg till sitt förfogande. Gjort på rätt sätt kan du skapa kampanjer som är utformade för att hjälpa din e-handel attrahera kunder och växa snabbare.