Vad är falsk marknadsföring?

Falsk marknadsföring kan vara otroligt vilseledande och är ett återkommande problem i dagens digitaliserade samhälle. Företag, produkter och tjänster marknadsförs dagligen till höger och vänster på grund av de möjligheter som internet ger.

Innan internet var marknadsföringen något begränsad. Marknadsföring via tv och radio var vanligt förekommande, vilket gjorde utbudet av reklam något selektivt. Ofta var det de största företagen som var villiga att lägga ner pengar på att synas i tv-rutan eller höras i reklampauserna på olika radiokanaler.

Med utvecklingen av våra sociala medier finns det nu många möjligheter för företag att marknadsföra sig – oavsett storleken på företaget. Detta kommer med sina för – och nackdelar. Det är lättare för mindre företag att nå ut till nya kunder idag, samtidigt som risken för falsk marknadsföring är desto större.

 

Array

 

Vad innebär falsk marknadsföring?

Falsk eller vilseledande marknadsföring innebär att ett företag, tjänst eller produkt inte håller den kvalitet som marknadsföringen visar på. Det kan exempelvis handla om att en influencer marknadsför en produkt och hävdar att den är superbra. I själva verket när du klickar hem produkten märker du att den inte alls håller den kvalitet som du blivit övertygad om att den gör.

Detta kallas falsk marknadsföring och är ett återkommande problem inom marknadsföring. Att överdriva en produkts kvalitet eller rent av ljuga om funktionen kan lura personer att köpa produkten och därmed slösa bort sina pengar. Det är ett trick för att sälja mer produkter och tjäna mer pengar. Om köparen upptäcker detta är det vanligt att den recenserar produkten och företaget kan få stor kritik för att falskt marknadsföra sin produkt.

Det är tyvärr rätt vanligt att företag eller individer låter sig köpas för pengar trots att marknadsföringslagen är tydlig.

 

Är det vanligt bland influencers?

Just gällande influencers eller individer som marknadsför produkter eller tjänster för pengar är falsk marknadsföring ett återkommande problem. Om företag lockar med stora mängder pengar finns det tyvärr personer som är villiga att ljuga om produkten. Detta blir problematiskt då influencern i detta fall riskerar att få stor kritik om den falska marknadsföringen upptäcks. De som blir lurade att köpa produkten kommer även slösa bort pengar på en produkt som inte håller den kvalité som influencern lovade.

Den här texten är skriven av Jorge Castro som nyligen vann priset årets marknadsförare. Han kommer under 2022 att bjuda på sina tips till starwebs läsare.