Betallösning för e-handel

Det finns många olika betallösningar för e-handeln. Några av de vanligaste är kortbetalning och fakturabetalning. När du ska köpa eller sälja något över nätet, är det en fördel att kunna välja och erbjuda olika betallösningar för att lättare kunna genomföra en affär.

Populärast 2022

Testa verktyget ”Vilken betallösning är bäst hos STARWEB

Kortbetalning

Att betala med kort vid internetköp är, och har länge varit, en av de vanligaste betallösningarna vid internetköp. Man betalar med sitt kontant- eller kreditkort. Vissa nätbutiker erbjuder enbart kortbetalningar som betalningsalternativ och fördelen med det är att företaget som säljer något får betalt direkt för sin vara. Nackdelen är dock att köparen betalar i förtid innan de fått hem sin vara, vilket kan medföra en risk för bedrägeri. Det kan skrämma iväg potentiella köpare, varför olika betalningsalternativ är att föredra.

Fakturabetalning

En annan vanlig betallösning vid nätköp är fakturabetalning. Till skillnad från kortbetalning, erbjuder fakturabetalning möjligheten att få hem sin vara först och betala i efterhand. För köparen är det ett säkrare sätt att genomföra ett internetköp då man slipper betala innan man har fått sin vara. För säljaren däremot kan det medföra en risk då köparens betalning riskerar att utebli. Även om köparen betalar för sin vara dröjer det innan betalningen når säljaren, vilket skapar sämre kassaflöde för företaget.

Andra betallösningar

I takt med att den tekniska utveckling gått framåt, inte minst inom finanssektorn, finns det nu andra sätt att genomföra en betalning på nätet. Att ha möjligheten att swisha beloppet har blivit en allt mer populär trend i Sverige och är ett populärt betalningsalternativ för både köpare och säljare. Betalningen är enkel att genomföra för köparen då inga kortuppgifter lämnas ut. Dessutom sker betalningen kontant, vilket kräver att köparen måste ha pengarna på kontot för att kunna genomföra betalningen. Säljaren får därmed betalt omgående och slipper oroa sig för en sen eller utebliven betalning.

På senare tid erbjuder även vissa e-butiker möjligheten att betala med kryptovalutor. Även om trenden ännu är ny och relativt liten, kan den komma att växa i takt med att allt fler använder sig av kryptovalutor.